Vuosisadan tärkein liikenneteko
Heijastimen käyttö yleistyi 70-luvulla ja on vähentänyt
hurjasti jalankulkuonnettomuuksia. Pimeällä kuljettajan on lähes mahdotonta ajoissa havaita jalankulkijaa jolla ei ole heijastinta. Palkittu Auto- ja liikenne gaalassa 2017.
Näy pimeässä!
Anna autoilijoille mahdollisuus nähdä sinut ajoissa!
Heijastin moninkertaistaa jalankulkijan havaittavuuden liikenteessä. Ero heijastimen kanssa ja ilman heijastinta kulkevan välillä havainnoidaan tässä kuvassa.
Mieti: Kuljettaja joka ajaa autoa 80km/h lyhyet ajovalot päällä pystyy havaitsemaan jalankulkijan, jolla ei ole heijastinta vasta 30 metrin päässä. Jalankulkija jolla on heijastin voidaan havaita jo 150 metrin päästä, joka antaa kuljettajalle huomattavasti enemmän aikaa regoida ja välttää törmäys tai yliajo!
Milloin, missä ja miten heijastinta tulisi käyttää?
Kuljet sitten kaupungissa, asuinlähiössä tai maaseudulla, on suositeltavaa että käytät heijastinta aina auringon laskiessa, pimeällä ja auringon vasta noustessa - aina pimeän ja vähäisen valon aikana.
Huomaa: katuvalot eivät takaa että kuljettajat näkevät jalan, pyörällä tms kulkijan. Heijastimien käyttö vähentää eniten onnettomuuksia kaupungeissa joissa liikutaan autojen seassa esim. ylittäessä tietä.
Vaikka heijastimen voi ripustaa melkein mihin vaan (käsilaukkuun, reppuun, sateenvarjoon, koiran talutushihnaan, hihaan, housun, takin liepeisiin), on heijastin kaikkein tehokkain kun se ripustetaan vartalosi sivulle niin että se saa heilua näkyen eteen, taakse sekä sivuille. Suositus on, että heijastinta käytettäisiin molemmilla sivuilla.
​
Korkealaatuiset heijastimemme ovat valmistettu niin että ne merkittävästi lisäävät jalankulkijoiden näkyvyyttä liikenteessä ja tehokkaasti ennaltaehkäisevät mahdollisia onnettomuuksia.
​
​
Kenen tulisi käyttää heijastinta?
Heijastimien käyttö Suomessa on yleistä. Lakimme edellyttääkin jalankulkijoita käyttämään heijastinta aina pimeällä liikenteessä liikkuessaan. Ilman heijastinta liikkumisesta ei kuitenkaan sakoteta. Kuitenkin 99% suomalaisista pitää heijastimen käyttöä hyvänä asiana (Liikenneturva) ja jopa yli puolella kansalaisista sellainen käytössä onkin. Hyvä suomalaiset!
Heijastimien käytön tiedetään merkittävästi lisäävän kaikkien kevyen liikenteen kulkijoiden näkyvyyttä mukaanlukien jalankulkijat, pyöräilijät, lenkkeilijät, koiran ulkoiluttajat ja muut.
Kevyen liikenteen kulkijat ovat hyvin haavoittuvia liikenteen onnettomuuksissa.
Onneksi Suomessa heijastimen käyttö ja hyöty opetetaan lapsillemme jo varhaisten ikävuosien aikana, etenkin koulujen alku on tärkeää aikaa muistuttaa heijastimen käytöstä. Myös aikuisten tulisi ajatella kuinka tärkeää on, ettei heille käy kuinkaan liikenteessä!
Järkevän ihmisen merkki
On erittäin tärkeää, että nuoret tiedostavat heijastimen edut. Nuorilla on voimaa vaikuttaa yleiseen käyttäytymiseen. Heijastimen käyttöä pidetäänkin järkevänä eleenä.
Heijastimista on jo tullut jonkinlainen trendi: kauniit ja hauskat heijastimet ovat yhä yleisempi näky kaupunkilaisten asusteena.
Saatavana on herkullisen heleä värivalikoima useissa muodoissa; valkoinen, keltainen, vihreä, sininen, pinkki, punainen, oranssi, kupari, harmaa ja liila. Kovat heijastimet voi personoida grafiikalla tai helposti luettavalla tekstillä/logolla. Heijastimemme eivät vain turvaa vaan ne ovat kauniita, trendikkäitä, hauskoja, joskus kantaaottaviakin asusteita joilla myös ilmaisemme omia arvojamme.
In this video, the Finnish rapper Messy Mic collaborated with us.
Kuinka heijastin toimii?
Laadukas heijastin toimii näin: auton valoista heijastuva valo osuu heijastimen prismastoon joka kääntää valon kokonaisuudessaan takaisin valon lähteelle (tätä kutsutaan retroheijastukseksi joka on paljon tehokkaampi kuin peili- tai hajaheijastus). Toimiva ja käytännöllinen heijastin on pinta-alaltaan vähintään 15cm2 mutta ei kuitenkaan isompi kuin 50cm2. Se heijastaa molemmilta puolilta ja on litteä, max 10mm paksu. Litteä muoto on olennaista jotta heijastin heiluessaan välähtää. Havaitsemme ja ymmärrämme välähdyksen merkitsevän ihmistä jolla on heijastin huomatavasti nopeammin kuin staattisen valon (vrt. liivit). Hyvin tehty heijastin havaitaan lyhyillä ajovaloilla min. 150m ennen kohtaamista.
Mirror effect
Diffusion effect
Prism
Heijastava materiaali heijastaa valon takaisin valonlähteeseen. Esimerkki: Heijastin heijastaa auton ajovaloista tulevan valon takaisin kuljettajan silmiin.
Hyvän heijastimen ominaisuuksia
Oikein valmistetun ja toimivan heijastimen minimipinta-ala on 15 cm² mutta ei kuitenkaan enempää kuin korkeintaan 50 cm². Heijastimen tulee voida heilua ja välähtää ja heijastaa molemmilta puolilta. Heijastimen paksuus ei saa ylittää 10mm joka takaa heijastimen välähtelyn. Aivomme ymmärtävät välähtävän heijastimen nopeammin merkitsevän jalankulkijaa. Korkealaatuinen heijastin näkyy lähivaloilla vähintään 150 metrin päästä.
Heijastin heiluu eteen ja taakse.
Heijastin on litteä, takaa välähdyksen.
Sen prismasto on korkeluokkainen. Mitä kovempi, terävämpi prismasto, sen parempi heijastus.